Onderwijs

De Stichting Ananse probeert, naast het verlenen van medische zorg, het faciliteren van ziekenhuizen en de bouw van een urologische kliniek, Ghanese artsen en verpleegkundigen op te leiden.
Congres Ghana juni 2012

Ook dit jaar is een groep enthousiaste arts assistenten in opleiding tot uroloog onder de bezielende leiding van enkele urologen naar Ghana gegaan om daar een week lang iets te proeven van de Ghanese urologie.
Bij aankomst werden we overvallen door het aanbod aan verschillende ziektebeelden. Patienten waren van heinde en ver gekomen om door de “White Doctors” te worden behandeld.
Simultaan vonden er consultaties plaats op de polikliniek en draaiden 3 verschillende operatiekamers van 7 uur 's ochtends tot zeker 7 uur 's avonds om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.
Kleine kinderen met aangeboren afwijkingen aan de urinewegen, jonge mannen met vernauwingen aan de plasbuis door eerdere bekkenbreuken, vrouwen met continue urineverlies door onnatuurlijke verbindingen van de vagina en de blaas… zoveel zielige mensen die al jaren met hun probleem liepen.
Mensen met een toekomst voor zich die stilletjes aan het wachten waren en hun lot al jaren lijdzaam ondergingen.
Uiteindelijk konden er 54 patienten worden geopereerd in 1 week en na de terugkeer van de Nederlandse groep werden de overige patienten beoordeeld en ingepland voor latere sessies door Dr. de Wall.
Een geslaagde week waarin artsen in opleiding leerden dokter te zijn zonder CT-scan, met licht dat om de haverklap uitviel en met materiaal dat gewoonweg niet voor handen was. En zelfs dan kan je op innovatieve en vaak simpele wijze nog zoveel mensen helpen….

Liesbeth de Wall ( AIOS urologie)

Tropenstage Ghana 16-24 mei 2009

In mei 2009 zijn onder leiding van het Urologisch Opleidings Instituut 7 arts assistenten en 3 urologen naar Ghana geweest voor een stage tropische urologie. Doel van de stage was kennis maken met urologie in de tropen. Daarnaast werd kennis uitgewisseld met ghanese artsen middels het geven van presentaties.
In Ghana is Hans de Wall (voorheen werkzaam in Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft) reeds jaren actief als uroloog. Eén van zijn doelen is om Ghanese artsen op te leiden als uroloog.

Gedurende 4 dagen werden 24 operaties verricht. De casuïstiek betrof onder andere complexe urethra stricturen, vesicovaginale fistels, een totaal ruptuur en congenitale afwijkingen. Aangezien deze problematiek schaars is in de gemiddelde urologische praktijk in Nederland, was dit een unieke gelegenheid om daar wat van op te steken. Pas in de operatie kamers kon kennis genomen worden van de patiënten en hun problematiek. Daarnaast werden we geconfronteerd met onverwachte pathologie, zoals een 5-jarig meisje met status na bekken fractuur, bij wie destijds een nabloeding vaginaal overhecht is. Fibrosering van de gehele vagina was het gevolg en er werd een vaginoplastiek verricht. Met het hele team werd ad hoc creatief nagedacht over mogelijke oplossingen in situaties waarbij schaarste en beperking van materiaal aanwezig waren. Dit werd door allen als zeer uitdagend ervaren en levert een bijdrage aan bewustwording van het gehele urologische proces. Deze kennis is ook in Nederland toepasbaar en leidt tot toename in de "urologische creativiteit". Daarnaast is iedereen erg enthousiast geraakt voor de noodzakelijke urologische ondersteuning in de tropen.

Een drukke maar ontzettend gezellige week werd afgesloten met een bezoek aan het nieuwe ziekenhuis in aanbouw in Offinso. Er volgde een indrukwekkende ontvangst door de "Ashanti Chief" (een lokaal bestuurder) met zijn bedienden en de inwoners van alle omliggende dorpen. Met vele indrukken rijker werd de week afgesloten met een feestelijk diner in Kumasi en een lange vlucht vanuit Accra terug naar Nederland.
In oktober 2010 zullen opnieuw 10 nederlandse arts-assistenten urologie in opleiding een stage tropische urologie volgen in Ghana, gesponsord door het farmeuceutisch bedrijf Astellas Pharma.
De arts-assistenten in opleiding zullen onderwijs krijgen van Professor D. Pushkar, uroloog en hoogleraar van de afdeling urologie van de Moscow State Medical Stomatological University (MSMSU). Professor Pushkar is specialist in de behandeling van vesicovaginale fistels en heeft ongeveer 800 ingrepen gedaan op dit gebied.


links1 rechts1
links2 rechts2
rechts3 links3
rechts4 links 4
rechts 5 links 5
rechts 5 links 5
rechts 5 links 5
rechts 5 links 5

 


2014 Stichting Ananse